Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα


Την περασμένη εβδομάδα οι αρχές της ΕΕ συμφώνησαν σε ένα νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα. Τα σύνολα διάσωσης € 109 δισεκατομμύρια, περιλαμβάνει τα χαμηλότερα επιτόκια, τις επεκτάσεις τη λήξη των ομολόγων από 7,5 έως 30 έτη, € 50 δισ. συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και μια πιο ευέλικτη Ευρωπαϊκού Συστήματος Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (EFSF) και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ για το ευρώ. Η ευελιξία του EFSF και ESM θα βοηθήσει τις τράπεζες στην αύξηση του κεφαλαίου της και καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές, οι οποίες θα πρέπει να βοηθήσει τους υπαλλήλους της ΕΕ τα προβλήματα του χρέους καταπολέμηση μέλλον στην Ευρώπη.

Οι λεπτομέρειες της νέας ελληνικής διάσωσης φαίνεται να είναι ελαφρώς θετική για το ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους το σχέδιο διάσωσης μπορεί να αποτύχει να διαλύσουν τους φόβους για τις συνεχείς κινδύνους χρέους στην Ευρώπη. Ένα, το σχέδιο διάσωσης βασίζεται σε συμφωνίες ανταλλαγής χρέους και των δύο, υπάρχει μια έλλειψη εστίασης σε ένα βασικό ζήτημα - την ανάπτυξη. Πράξεων ανταλλαγής χρέους θα συμβάλει στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης του χρέους στην Ελλάδα, αλλά δεν δημιουργεί ένα τείχος προστασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ αγωνίζονται όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι κίνδυνος μετάδοσης θα εξακολουθήσει να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πιο σημαντικό, η συμφωνία δεν ασχολείται με τους τρόπους για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης. Η κρίση του χρέους της ΕΕ δεν μπορεί να επιλυθεί πλήρως μέχρι περιφερειακές οικονομίες της ΕΕ να επιτύχει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι όλα τα έχει κάνει η ΕΕ με τη νέα ελληνική διάσωσης είναι να κλωτσήσει το κάτω από το δρόμο.

Οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη στήριξη του ευρώ από το νέο ελληνικό σχέδιο διάσωσης θα είναι βραχύβια, όπως ευρώ επίκεντρο μετατοπίζεται στην ανησυχία σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική ανάπτυξη. Τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι η δυναμική ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλη την Ευρώπη. Ιούλιο τα στοιχεία της ΕΕ PMI και η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη δείχνουν ότι οι οικονομίες της Γαλλίας και της Γερμανίας έχουν χάσει σημαντικό έδαφος. Ιούλιος γερμανικό IFO επιχειρηματικές προσδοκίες δείκτης υποχώρησε η οποία υποδηλώνει οικονομικές συνθήκες, θα επιδεινωθεί κατά τους επόμενους έξι μήνες. Στοιχεία του Ιουλίου σε συνδυασμό με τα μέτρα λιτότητας για τη μείωση του χρέους σημείο επιβάρυνση για πιθανή συρρίκνωση της ανάπτυξης της ΕΕ στο Q3. Αναμένουμε ότι η οικονομία της ΕΕ να συρρικνωθεί κατά 0,2% στο 3ο τρίμηνο. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της ΕΕ μπορεί να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να κάνετε παύση στη σύσφιξη του κύκλου της. Αυτό δείχνει ότι το ευρώ είναι σήμερα υπερτιμημένες και μπορεί να παρουσιάσουν αδυναμία ως απάντηση στην επιβράδυνση συνθήκες ανάπτυξης και τη μείωση των επιτοκίου της ΕΚΤ κερδοσκοπία πεζοπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου